Longbourn av Jo Baker

Foto: Sara Önnebo
Foto: Sara Önnebo

Jag är knappast ensam om att vara förtjust i Jane Austens romantiska romaner. De är böcker som man kan läsa om och om igen. Förra sommaren när vi var i England läste jag Pride and Prejudice medan vi långsamt gled igenom det gröna landskapet på en kanalbåt. Jag  kände att jag skulle vilja dröja mig kvar i den världen ett tag till och ville inte sluta läsa om familjen Bennet på Longbourn. Austen har en fantastisk förmåga att skapa komiska karaktärer och beskriver vardagslivet i Englands aristokrati med en elegant ironi. Det är inte förvånande att hennes böcker fortfarande är populära idag.

 

Jag föredrar att läsa engelska författare på engelska så varje gång vi besöker England passar jag på att köpa på mig en massa böcker. Jag blev extra glad när jag hittade Death comes to Pemberly av P.D James. Boken börjar sex år efter giftemålet mellan Miss Bennet och Mr Darcy. En man hittas död på deras ägor och mordet utreds efter alla konstens regler och med all den finkänslighet som krävs när man har att göra med dåtidens engelska överklass. Jag tyckte mycket om denna bok och kan varmt rekommendera den till andra Jane Austen fans.

 

I helgen var jag i England igen och hittade Longbourn av Jo Baker. Här får vi återigen besöka familjen Bennets hushåll men denna gången är det tjänstefolket som står i fokus. Jag ser fram emot att återvända till Longbourn igen. Är den någon som redan har läst boken? 

Write a comment

Comments: 0