November

De magiska nycklarna på vinden

 

Oliver och Isabella är på väg till mormor och morfar. De ska vara där hela helgen. Det bästa med att vara hos mormor och morfar, förutom mormors goda kakor, är att leka på vinden. Där finns allt möjligt spännande och man kan utforska alla skrymslen och hörn i timmar. Man vet aldrig vad man ska hitta.

 

Så fort de kommer fram springer Oliver och Isabella upp på vinden. De börjar med att öppna upp en stor, grön kista. Den är full av gamla kläder som är roliga att klä ut sig i. Oliver tar på sig en svart hatt som är lite stor och glider ner för ögonen.  Han tar av den igen och sätter istället på sig en blå klänning som når ända ner till marken. Isabella tar på sig mammas gamla balettkjol och ett par vita högklackade skor som är mycket svåra att gå i. Nu är de klara.

 

De börjar leta i det stora vindsrummet. Det är ganska mörkt där inne. Golvet är täckt av sågspån som kliar mellan tårna. Dammet som svävar i luften killar i näsan.  I ett hörn står en resväska som de aldrig sett förut. Oliver öppnar den försiktigt. Inuti finns det en trälåda, ungefär lika stor som en skokartong. Och den är alldeles full av gamla nycklar.

 

”Undrar vad man kan öppna med den här nyckeln” säger Oliver och håller upp en lång nyckel med hjärtformad ögla.

”Kanske kan man öppna dörren till ett gammalt slott där det sitter en prinsessa och gråter i tornet” svarar Isabella.

”Varför gråter prinsessan?” undrar Oliver.

”För att hon har blivit inlåst av sin elaka styvmor. Och nu sitter hon och väntar på att prinsen ska komma och rädda henne.”

 

”Titta på de här!” säger Oliver och håller upp en hel nyckelknippa. ”Jag tror att den här har tillhört en gubbe som jobbar på en djurpark. En nyckel till varje bur. Den här stora nyckeln låser man tigerburen med och med den här lilla nyckeln kan man låsa till aporna. Men gubben tyckte kanske synd om alla djuren och släppte ut dem. Därför behöver han inte nycklarna längre.”

 

Isabella gräver ner handen bland nycklarna och drar upp en liten, liten nyckel med en röd tråd. ”Till den elaka häxans järnhjärta” säger hon med spökröst. ” Hon bor långt inne i skogen och är så elak att hennes hjärta har blivit till järn. Man kan låsa upp hennes hjärta med den här nyckeln. Där inne finns det en stor hårig spindel. Usch!”

 

”Den här då?” frågar Oliver och tar upp en liten smal nyckel med taggig sida.

”Lätt!” utbrister Isabella. ”Den går till en rymdraket som man kan flyga till månen med. Eller till och med ännu längre bort. Till en liten röd planet där det bor utomjordingar som pratar konstigt och äter gult slem till frukost”.

 

”Nu är det min tur igen” säger Isabella och plockar upp en liten tjock nyckel med snirkligt mönster på. ”Jag tror att den här går till en skatt kista”.

Oliver håller med. ”En sjörövareskatt! Skattkistan är full med guld och diamanter och är nergrävd på en öde ö. Och för att hitta den måste man följa en skattkarta.”

 

”Den här nyckeln tycker jag är finast” säger Isabella och håller upp en nyckel som ser ut att vara gjord av guld och som har en liten glittrande sten på toppen, kanske är det en diamant. ”Jag tror att det är en älva som har tappat den. Använder älvor nycklar?”

”Hmm, jag vet inte” svarar Oliver fundersamt och drar upp en stor, tung nyckel. ”Jättens nyckel! Den går nog till hans hemliga gömställe uppe i berget. En stor grotta full men kakor och godis. Och den vaktas av en drake!

 

Isabella blundar och sticker ner handen i lådan. Försiktigt drar hon upp en nyckel som ser ut som en vanlig bilnyckel. ”Tänk om man kan starta en tidsmaskin med den här. Då skulle jag vilja åka och titta på dinosaurierna. Fast jag skulle inte våga gå ur maskinen för då kanske de äter upp mig. Vart skulle du åka?”

”Jag skulle åka till framtiden” svarar Oliver utan att tveka. ”Undra om människor ser annorlunda ut om så där en tusen miljoner trettiofem år? Kanske har de stort huvud med fyrkantiga ögon, för att de tittat för mycket på TV. Kanske har de de korta ben för att de kör med sin flygande bil överallt. Kanske åker de på semester till Mars.”

 

Oliver och Isabella upptäcker samtidigt en helt vanlig nyckel bland alla de andra spännande nycklarna. Den verkar passa till ett helt vanligt lås på en helt vanlig dörr. ”Klädskåp” står det på en liten lapp som sitter fast på nyckeln. De går sakta fram till klädskåpet som står på andra sidan vinden. De provar nyckeln. Den passar! Sen öppnar de dörren.

 

Vad tror du att de hittar där inne?