Tystnaden i Tulisaari

Sista delen i Tulisaari-trilogin, utkommer ca hösten 2017.

 

Provläs första kapitlet:

Restaurangen var alldeles tyst. För en sekund sedan hade sorlet från blandade röster, blandade språk, fyllt lokalen. Klirrandet från porslin som sattes ner på överfulla bord eller staplades till rangliga torn av vana servitörer, stolarnas skrapande mot det skrovliga och genuina stengolvet, skratt och gälla röster från baren, ytterdörren som öppnades och stängdes, en ström av gäster som kom och gick. Alla dessa ljud bildade en tät ljudmatta som gjorde det svårt att göra sig hörd utan att höja rösten.

    Men nu var det så tyst att man lätt skulle kunna höra en knappnål falla.

    Allas blickar var riktade mot Gullan Storm. Hon stod alldeles stilla, likt en staty, mitt i rummet. På golvet framför henne låg åtta glas och en flaska champagne, splittrade i tusentals kristaller. Den lätt honungsfärgade vätskan skummade över det krossade glaset. Gullan tittade förvånat på röran vid hennes fötter och plötsligt gav även benen vika.

    Folkmassan drog kollektivt efter andan och tystnaden exploderade i ett kaleidoskåp av röster. Gullan var vagt medveten om den febrila aktivitet som följde på hennes kollaps. Starka armar lyfte upp henne från golvet och bar in henne i VIP området, som för tillfället var tomt. Bekymrade ansikten lutade sig över henne, hon hann registrera att ett av dem tillhörde Leo, ägaren till mäklarföretaget som hon jobbade för. Välmenande röster frågade hur hon mådde, om hon hade slagit sig i fallet, om hon kunde lyfta på armarna och så vidare. Magdalenas alltid så trygga och tillförlitliga röst trängde genom sorlet. Gullan sökte med suddig blick efter kollegans ansikte i folkmängden och såg att hon befann sig vid hennes sida och sökte med vana fingrar över Gullans handleder för att lokalisera pulsen.

    ”Pulsen är stark och jämn, om än lite i snabbaste laget.”

    Magdalena hade läst tre terminer på läkarlinjen innan hon hoppade av och skolade om sig till mäklare. Hon fortsatte att slänga snabba frågor åt Gullan:

    ”Har du smärta över bröstet?”

    ”Nej.”

    ”Har du ont någonstans?”

    ”Nej.”

    ”Känner du det här?”

    Magdalena nöp Gullan hårt i båda armarna och båda benen.

   “Aj!”

   “Tror du att du kan ställa dig upp.”

    Gullan kände efter.

    ”Nej.”

   ”Jag tror det är bäst att vi ringer efter en ambulans.”


Gullan Storm bor i Helsingfors. Hon är en kaffedrickande mäklare som älskar storstadslivet, lyxiga resor, sin pojkvän Simon och böcker

 

Om du är nyfiken på vem hon är och vill lära känna henne bättre innan hon dyker upp i romanen kan du följa henne på Instagram.