Inspiration till Tulisaari böckerna

Vi har ett gammalt hus utanför Vasa i Finland som vi har renoverat i några år nu. Det är från detta hus och dess omgivningar som inspirationen till mina böcker Vad hände i Tulisaari och Vargen i Tulisaari kommer ifrån.


Innan vi köpte huset hade det stått tomt i nästan 40 år så det var lite som att stiga in i en tidsmaskin när vi öppnade dörren. Den första sommaren när vi började röja i allt bråte som fanns i huset hittade vi många spännande saker, bland annat bilder på huset som det sett ut i början av 1900-talet, samt brev och vardagsföremål. Det är inte konstigt att man blir inspirerad! Berättelserna fullkomligt flödade genom den dammiga luften. 


En bit ifrån vårt hus ligger en liten by på 5-6 hus som heter Tulisaari (ungefär eld ön). Det var på en kvällspromenad som jag gick igenom den lilla byn och såg den skamfilade skylten för första gången. Jag tyckte att namnet lät exotiskt och spännande. Så, jag lånade det till det lilla samhället i mina berättelser. Men i min fantasi har jag lagt till och byggt ut. Den enda likheten är att både det verkliga Tulisaari och mitt fiktiva Tulisaari ligger undangömt mellan ljusa, öppna fält och mörka, gåtfulla skogar.


Vill du veta mer om huset och regionen runt Tulisaari kan du titta förbi på min blogg: My Finnish Delights. 

Write a comment

Comments: 0